Jen tak se proletět nad Vltavou

31.8.2019

Elektrický Hydrofoil neboli eFoil je již dříve prezentovanou letošní novinkou Žlutých lázní. Ta po nabrání dostatečné rychlosti umožní jezdci zvednout se z vody a klouzat zhruba metr nad hladinou a letět. Tak elegantní, tak snadno ovladatelný! Tak nefér vůči klasickému surfování, které se učíte týdny a měsíce a vlastně pořád neumíte vůbec nic.

Uvažujete, že byste eFoil zkusili? Nic vám v tom nebrání. Opravdu je to snadné. Ovládá se joystickem, který držíte po celou dobu jízdy v ruce. Ten komunikuje s boardem prostřednictvím Bluetooth. Někdo se postaví už během prvních deseti minut, pro někoho bude potřeba času trochu více. Zkušenosti se snowboardingem, surfem a jinými sporty, kde je zapotřebí stabilita, jsou samozřejmě plus. Ale chuť nebát se a zkusit to, je dvojité plus na druhou.

Jak to vlastně probíhá?

Mé vlastní cestě k letu nad Vltavou předcházelo krátké video, které můžete shlédnout pod článkem. Na břehu Vltavy potom následovalo praktické proškolení instruktorem, po kterém se začalo míchat moje nadšení s obavami (budu se umět vyhnout, budu to umět řídit, budu umět včas zastavit?!). Takže! Je fajn udržovat si odstup od ostatních ve vodě. Pohybovat se raději středem řeky. A hlavním klíčem k úspěchu je stabilní rychlost.

Dostávám na ruku stopky pro sledování zbývajícího času (fakt dobrá věc, souhlasím s Einsteinem, že čas je tady velmi relativní). Na sebe natáhnu neoprénový oblek a také nezbytnou přilbu.

Ve vodě si lehám na board a seznamuji se s plovoucím joystickem, který eFoil uvádí do chodu. Ovládá se opravdu snadno, joystick s boardem komunikuje „in real-time“ a zpětná vazba prostřednictvím chování prkna je neúprosně upřímná. Nechcete padat a to vás dříve či později přiměje přidávat rychlost plynule. Navíc joystick ve vodě plave. Nehrozí tak, že byste ho ztratili.

Co dělá z eFoil tak úžasnou jízdu?

Board eFoilu je vyroben z kvalitního a sofistikovaného materiálu. Uživatel ocení protiskluzovou pryž na jeho povrchu, madla pro snadnější manipulaci i celkovou stabilitu. Ohromná zábava je projet se třeba už jen na břiše nebo na kolenou. Udržení rovnováhy je v těchto polohách snadné. Na mých stopkách je 15 minut od začátku lekce. EFoil mě táhne nad řekou naprosto bez námahy, cítím jeho sílu a vítr ve vlasech. Zatím sice jen klečím, ale jedu ve výtlaku skluzu, cítím mrazení v zádech. Fakt letím! Jsem delfín, jsem pták, jsem eFoilista! :)

Z jízdy na kolenou k jízdě ve stoje (ač trochu strnulém) vede jen pár pokusů. Je to kombinace plynulosti a rychlosti. Prý eFoil dokáže vyvinout až čtyřicetikilometrovou rychlost. Možná. Nicméně i při poloviční rychlosti je jízda zábavná, bezpečná a pokroky jsou vidět každou minutou.  

Bezpečný adrenalin

V první chvíli vás napadne, že se jedná o antonyma. Podstatou adrenalinových sportů je přece velká míra rizika. Ale eFoil je unikátní právě svou bezpečnou konstrukcí. „Kvůli snadnému ovládání je vhodný opravdu pro každého,“ vysvětluje Petr Hozák, provozní ředitel Žlutých lázní, který eFoil doslova jako evropskou novinku pro areál v březnu letošního roku zajistil. „Ovladač má v sobě zabudovaných několik bezpečnostních prvků, mezi kterými je například vypnutí motoru po uvolnění páčky na joysticku,“ dodává.

„Zážitek si také mohou dopřát lidé s handicapem. V projektu Cesta za snem jsme umožnili v minulosti eFoil vyzkoušet například Gábině Knapové, která přestože nemůže chodit, let v leže na břiše s přehledem a úsměvem zvládla“, zmiňuje zajímavost Petr. Video z jejího proletu nad Vltavou naleznete zde.

Odkdy dokdy a co za to

Jedna půlhodinová lekce u nás stojí 1 200 Kč. V porovnání s půjčovným na Ibize, kde si můžete na jednom z mála míst eFoil vyzkoušet, jde o opravdu nízkou cenu. Na slunném ostrově na Baleárském souostroví byste za hodinu zaplatili téměř o 12 tisíc více. Děti v doprovodu rodičů si u nás mohou zařízení půjčit cca od 12 let.

Pozor, je to návykové

Ovládání a zatáčení je intuitivní. Po 30-40 minutách vnímáte, že máte vše plus mínus pod kontrolou. A naplno si užíváte svůj první opravdový let pár centimetrů nad řekou. Na stopkách je v mém případě 25 minut od začátku lekce. A cítím se jak nejvíc cool bytost na Vltavě. Okolo jsou jen plavci, paddleboardisti a motorové čluny. Pche!

Pro nové zážitky nemusíte letět na Ibizu. Stačí přijet k nám do Žlutých lázní a vyzkoušet si eFoil Lift,  a zažít co jste ještě nezažili.

V případě špatného počasí či obavy z teploty vody, poskytneme k eFoilu samozřejmě i neopren.

REZERVOVAT EFOIL

 

KK