Jak čistá je Vltava ve Žlutých?

13.5.2019

Vltava je ve skvělé kondici pro koupání! Jako každou sezonu jsme nechali laboratorně prověřit vzorky vltavské vody u Žlutých lázní, zda splňuje normy „povrchové vody ke koupání (přírodní koupaliště a vodní plochy ke koupání)“. Vltava prospěla na jedničku, přesněji řečeno na skvělou nulu; průhlednost 1,1 m, vodní květ za 0, znečištění odpady za 0, přírodní zněčištění za 0. Mezi řekami má Vltava vysvědčení premiantky! Pokud chcete vidět vysvědčení i s razítkem, mrkněte do přílohy. A pak chystejte plavky, ve kterých vaše figura vezme všem dech.

„Slunce, voda, zdraví dodá“, hlásaly Žluté lázně před desítkami let. Dnes to zní banálně, ale až se vám v letním parnu v zácpě na Pražském okruhu nebo na Nuseláku rozžhaví karoserie doběla, zavlní se vlnky Vltavy před očima jako chladivá fata morgána. To je okamžik zaradovat se, že žijete ve městě, kterým protéká řeka tak čistá, že osvěžující koupel je stále na dosah. Že se Vltava proplétá krásnými pražskými zákoutími, mezi kterými Žluté lázně vynikají každodenní pestrou nabídkou. A pokud jde o koupání, můžete své zdraví posilovat po porcích, ráno a večer pracovního dne, víkend s rodinou nebo dokonce pár dní pražské dovolené. Žluté lázně nabídnou zábavu všem, bez rozdílu věku.

Vraťme se ke koupání a plavání. Do vln Vltavy můžete vklouznout elegatní šipkou nebo mocným šplouchnutím z pontonu, i pomalounku krůček za krůčkem z břehu. Díky přehradám Vltavské kaskády je Vltava stále svěží. Nad čím si rozmazlení Pražané kdysi stýskali, učinily poslední roky dlouhých a vysilujících veder vítanou předností. Ovšemže je řada alternativ, ale zeptejte se věrných návštěvníků, čím je Žluté lázně přitahují. Romantici spustí ódu na půvab písečné pláže, zelené trávy, výhledu na řeku. Pragmatik pochválí absenci chlorového odéru nebo sinic, jinde nachystaných zkazit koupací sezonu v nejlepším.

Na druhou stranu, zmiňme také omezení. K nabídce Žlutých lázní patří různá šlapadla, paddleboardy, kajaky, motorové čluny, prostě plavidla mnoha pohonů a tvarů. Občas propluje rozvýskaný parník. Tudíž je třeba dbát pravidel a respektovat říční provoz. S tím je ale každý plavec zvyklý počítat, nic nového pod sluncem. O to víc ocení, že plavání může s nabídkou plavidel a šplouchadel kombinovat a čas ve Žlutých lázních strávit opravdu mnohostranně a pestře.

Přečtěte si nejnovější kompletní výsledky rozborů vody ve Vltavě provedené Centrem hygienických laboratoří zde.

 

MP